torsdag 11 april 2013

Summering av byggets elförbrukning

Hur mycket el har det gått åt för att bygga huset? Och hur mycket har elen kostat? Det kan vi nu ge svar på!

Som framgår av diagrammet nedan började elförbrukningen klättra uppåt september 2012, när vi började smyga igång med markarbete. Innan dess var förbrukningen nära noll, när torpet stod här och endast ett par led-lampor lyste nattetid.

Den 27 mars var det slutbesiktning och vi flyttade in dagen efter. Eftersom Eon presenterar mätarställning för varje månad blir det enkelt att summera förbrukning från och med september till och med mars.

- September: 230 kWh
- Oktober: 473 kWh
- November: 891 kWh
- December: 3437 kWh
- Januari 4314 kWh
- Februari: 4097 kWh
- Mars: 3363 kWh

Summa: 16805 kWh.

Eftersom vi har fått faktura på elen för november-januari kan vi också överblicka den totala kostnaden för el. För den perioden betalde vi 12911 kronor, vilket ger ganska exakt en "all inclusive"-kostnad för el på 1,5 kronor per kWh. Multiplicerar vi då den pengen med vår totala förbrukning så har vi en totalkostnad: 25207 kronor.

Om vi ska jämföra detta mot budget så har Trivselhus i sin (vår) produktionskostnadskalkyl stoppat in den här kostnaden under punkt 25, "övrig byggherrekostnad". Den posten inkluderar "byggström, byggvatten, funktionskontroller, med mera".

Kalkylen har där ett belopp på 20000 kronor, vilket vi alltså överskrider med 25 procent bara på ström. Och då har vi ändå haft turen att slippa just byggström, med de merkostnader som det innebär. Vi hade också turen att byggarna kunde använda vår handpumpade brunn för att få upp det vatten de har behövt nyttja, så där blev det ingen kostnad. När det gäller funktionskontroller så har vi fått betala en sådan; 1375 kronor för sakkunnighetsbesiktning av imkanal till spiskåpa...


4 kommentarer:

  1. Hej. Det låter ganska mycket, men ni har byggt när det varit som kallast också. Vi byggde med en annan husleverantör 2012 och hamnade på 9517kWh (betalade 103öre/kWh + abonnemangsavgift 2730kr under byggtid). Vi byggde när det var lite varmare än er plus att vårat hus är 160kvm.

    SvaraRadera
  2. Ja vi tycker det drog iväg kraftigt men det är väl bara att gilla läget och hoppas att vi aldrig mer behöver se dessa siffror... :)

    SvaraRadera
  3. Hur funkar det med byggel, har man möjlighet att välja leverantör och avtalstyp som vanligt?

    SvaraRadera
  4. Hej! Eftersom vi hade bebyggelse på tomten redan så fanns el, så vi har inte behövt nyttja "byggel", utan det har rullat på som ett vanligt abonnemang.

    SvaraRadera