söndag 17 februari 2013

Kritvitt eller äggvitt?

Tillbaka till besöket den 14 februari, och den egentliga anledningen till den visiten; val av vit färg!

Vi har förstått att det finns 100 nyanser av vitt och det är inte helt enkelt att bestämma vilken man ska välja.

Vi hade egentligen siktat in oss på S-0502-Y, den "nya" varianten av vitt med ett stänk av gult (S = second edition och Y = yellow). Vi tänkte att det skulle matcha bäst med innerdörrarna, som ska vara lackade i denna form av vit.

Vår målare erbjöd sig dock att måla upp den färgen tillsammans med den "gamla" 0502-Y (utan S) så att vi kunde jämföra på plats i huset. Målaren hade erfarenhet av besvikna kunder med ommålningar som resultat så han tyckte det var bäst att göra valet på detta sätt, vilket vi tyckte var en mycket bra idé.

Och tur var kanske det, för när vi såg färgerna på plats så gillade vi den gamla äggvita bättre. Den upplevs som mindre gul och det matchade bättre med taket. Skillnaden mot innerdörrarna var mycket svår att urskilja. (Som undertecknad demonstrerar på bild nedan.)

Planen är nu att måla äggvitt (0502-Y) på väggar, karmar och foder.

Lagom till att vi lyckades med det beslutet så kom frågan om vilken glans vi ville ha... "Standard" är enligt vår målare en glans på 7, men många valde en glans på 5 för att minska reflektioner, nackdelen är att det då kan bli lite svårare att torka av. Vi tyckte det lät mest vettigt att minska risken för att väggarna reflekterar ljus alltför mycket så vi valde glans 5.

Men inte var det slut med färgval där. Vi hamnade i garaget och den uppenbara nackdelen med att måla vitt i ett garage kom på tal. Där siktar vi istället på att ha en grå färg. Vi fick uppdraget att välja en nyans - hur många finns det? Och vilken glans?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar