lördag 2 augusti 2014

Altanbygge med Sioo-impregnering

Det känns inte som ett helt ovanligt semesternöje att bygga sig en altan. I år var det vår tur att dra igång det projektet.

Vårt bygge har en inriktning mot återbruk och miljö då vi som trall återanvänder gamla golvplank från torpet (som tidigare stod där huset nu finns) och impregnerar dessa med miljövänligt träskydd från Sioo Wood Protection.

Första bilden är från 16 juli och visar en färdig stomme. Den är konstruerad av vanligt tryckimpregnerat virke. För att krångla till det hela har vi också valt att dra skruven underifrån, för att slippa (fula) skruvskallar i altangolvet.


Den 18 juli är läggningen av trall igång. Jobbet går långsamt då de bästa brädorna ska letas fram, synas och sågas. Efter tillkapning måste varje bräda längssågas för att ta bort fjädern...


Vi fick precis klart trallen innan vi åkte på lite semester den 22 juli. Under vår frånvaro hade bror fått uppdraget att snygga till trallen med en golvslip. Bilderna nedan är från den 29 juli och visar det fina resultatet av den insatsen.Här är trallen behandlad med två strykningar med Sioo Träskydd, som är steg 1 i en Sioo-impregnering.


Bilderna nedan är från den 31 juli och här är Sioo Ytskydd (steg 2) applicerat på trallen. Nu är det bara att vänta på regn som efter 3-8 veckor ska ge trallen en "mycket vacker, jämn silvergrå färgton". Ytskyddet ska sedan påföras en andra gång efter 10-14 månader.


Ser altanen liten ut? Ja, precis som med Sioo-produkter så har vi delat in projektet i steg 1 och 2. Det här är halva altanen. Nästa del kommer att byggas när tid finns och det sammanfaller med lust...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar