tisdag 30 april 2013

Vikdörren - så blev det

Vi hade tidigt i husbyggarplanerna en idé om att kunna öppna upp mellan ute och inne. Först var vi inne på skjutdörrar från Hajom, men längs vägen fick vi syn på Schücos vikdörrar och fastnade för dem. Prisbilden är jämförbar men den stora fördelen som vi såg är att vikdörren öppnar upp nära nog hela öppningen, medan en skjutdörr normalt bara kan öppna 50 procent.

Vår dörr är 300 cm bred och 230 cm hög. Underbyggtiden har dess storlek pendlat mellan att upplevas som liten och "det kanske blir bra". Nu när vi har bott in oss kan vi känna oss riktigt nöjda med vårt val och det känns helt enkelt perfekt. Ett tag när vi brottades med budgeten kom förslaget att ersätta vikdörren med en vanlig pardörr av altanstuk, vilket skulle spara en del slantar. För vår del var det dock aldrig aktuellt att göra avkall på det här önskemålet och vi kan nu glädja oss åt att vi inte gav vika (haha) på den här punkten. 

Så här ser dörren ut stängd.

I läge ett fungerar den som en enkel dörr...

...men när lås nummer två öppnas fälls den upp likt ett dragspel.

Och så här ser den ut i helt öppet läge.

På tur nu är att ordna med det som syns utanför huset... En gräsmatta istället för jord och lera och en stensatt uteplats istället för grus? Vi har också noterat att det här stora partiet glas har en förmåga att ta in värme, så vi jagar någon form av solskydd. För tillfället lutar det åt en lamellgardin i smygen.

2 kommentarer:

  1. Hej,

    Tack för tipset! Går precis i tankar med skjutdörrar men vikdörrar kanske är bättre alternativ. Är det vikdörr Schüco ASS 70 som ni bestämde er för? Tycker ni de känns vingliga eller ostabila när de är stängda?

    SvaraRadera
  2. Här blir även jag nyfiken. Vilken model är det och är du intresserad av att dela med dig på priset? Med vänlig hälsning,
    Sebastian

    SvaraRadera