torsdag 31 januari 2013

Framfart, bottenvåning

Även på bottenvåningen är det förstås full fart. Vår kakelsättare har gjort klart lilla WC:n, svårt att fånga bra på bild dock. Även golvet är lagt, men fint övertäckt, så det har inte synats.


I tvättstugan ska det dock vara samma golv (även i entré, groventré och kapprum), och där var det lättare att vika undan skyddspappen. Det ser riktigt bra ut! Uppe till vänster i bild är något hål för radonmätning och för att kunna ventilera sådan, om behov skulle finnas. Blev väl inte direkt snyggt men det ska väl vara så. Och då kan det ju få vara i tvättstugan.


Vid besöket höll kakelkillen på att sätta kakel i badrummet. Det är samma kakel som i lilla WC:n. Och det blir likadant i badrummet på vindsplan.


Hela utrymmet som är kök och vardagsrum är spacklat. Kvar att spackla här nere är sovrum, matrum och entré.


onsdag 30 januari 2013

Full fart framåt

Besök på bygget idag igen, den här gången för att förmedla vilka tapeter som ska sitta var.
Det är nu full aktivitet i huset; det målas, spacklas, slipas, snickras, kaklas och inte minst - läggs golv!

Första rummet i huset, som ska ha trägolv, har fått golvet på plats. Det blev grabbrummet på vindsvåningen.

Så här ser det ut, ett lagom smutsigt Kährs Ek Heidelberg.


Lilltjejens rum; spacklat, slipat och taket är grundmålat. På väggen rakt fram ska det bli en rosa tapet. Att döma av stapeln till höger så ligger det snart golv även här.


Allrummet har nu fått gips och är väl det som är kvar att spackla här uppe.


Stortjejens rum; även här spacklat, slipat och taket målat. Det ser riktigt bra ut med takfönstren!


söndag 27 januari 2013

Nätverk och högtalare

Elektikern har dragit nätverkskabel (CAT6!), till vissa uttag (den vita sammanlindade kabeln på bilden nedan). Jag har inte räknat hur många uttag vi har i huset, men det blir inte kabel till alla i nuläget. Från Trivselhus ingår nämligen kabel till fem valfria uttag, så vi valde fem strategiska punkter som elektrikern fick dra till.


Mediaväggen har fått gips. Hela väggen är gipsad i skrivandets stund, men det blev ingen bild på det. Tittar man noga så ser man att här har vi ett kommande nätverksuttag som har fått kabel framdragen. Och alla tomrör för högtalare har fått dragtråd, så det ska vara en lätt sak att dra fram högtalarkabel sedan.


Jag och elektrikern tog fram exakt placering för takhögtalarna, för att de inte ska krocka med takbjälkar eller glespanel. Jag fick nu äran att rita upp måtten för dessa, så att våra byggare kan såga ut hålen åt oss. Med en sådan här fackmannamässig ritning blir det svårt för dem att misslyckas?!


Som synes ovan ska hålen vara runda och ha en diameter på 20,4 cm. Det är anpassat efter de högtalare vi har i sikte, ännu inte inhandlade. Det blir fyra stycken Canton InCeiling 465. En prisvärd takhögtalare med riktbar diskant. Vi kommer att installera dessa själva efter inflytt, men byggarna får göra "grovjobbet". Att själva såga upp hålen, efter slutstädning och tillträde, med gipsdamm i hela vardagsrummet som resultat, kändes inte som en bra idé.


lördag 26 januari 2013

Centraldammsugare

Vår centraldammsugare har kommit på plats. Av förklarliga skäl är den utan ström men rören till sugdosorna är dragna, åtminstone de invändiga.

Maskinen är en Canvac Q Smart Outblow, med erforderliga tillbehör, som ingår i Trivselhus standard.

Enligt våra ritningar skulle centralenheten placeras i skjutdörrsgarderoben i vår groventré. Vi fick dock tidigt tipset, från vår ansvariga byggare, att istället sätta den i garaget. Det kändes som en utmärkt lösning, som både frigör utrymme invändigt och minskar ljudnivån och samtidigt flyttar "skräphanteringen" med tömning ut till garaget.

Det blir tre uttag på bottenvåningen, varav ett i garaget (förmodligen det som syns på bilden nedan). På vindsplan blir det bara ett uttag, men det är centralt placerat så slangen ska nå överallt. Ett givet inköp framöver blir dock en extra slang, så att vi slipper släpa slangen upp och ner för trappan.


Uttag vid kök/vardagsrum. Till vänster kommer avloppsröret från badrummet uppe.


Beskrivning från Trivselhus broschyr. För vår del blir det dock inget städskåp, vilket känns helt OK att slippa.


fredag 25 januari 2013

Kakel!

Det blev ett besök på bygget idag också. Vår byggledare ville träffas och prata om hur plattorna, kakel och klinker, skulle sättas.

Det visade sig vara full fart på bygget idag, huset var fullt av byggare som satte gips och målare som slipade spackel. Vi fick veta att de vill lägga klinker i entrén så att vår trapp kan komma på plats, vilken ska bli riktigt spännande att se! Och klinkerplattorna i entrén också för den delen.

När vi kom dit var de första kakelplattorna redan uppe i lilla WC:n. Det är vita matta plattor med mått 40x25 cm, och det är samma platta som ska upp i de andra badrummen också.


Till vänster; mosaik till badrummet på övervåningen, som ska sättas som en pelare i duschen. Till höger också mosaik, men till golvet i duschen.


Här ligger plattorna i garaget och väntar på att komma på plats.





torsdag 24 januari 2013

Spackel!

Vi hade byggmöte igår onsdag, för att stämma av läget. Tyvärr kunde vi inte få något nytt datum för slutbesiktning då ansvarig byggledare ville ha ett par veckor till för att bättre kunna överblicka den sista tiden.

Vi hade dock rätt i vår gissning att målaren var igång och spacklade på överplan, alla sovrum är mer eller mindre klara!

Här är allrummet; inget spackel här ännu och lite gips kvar att skruva också.


Världens minsta badrum? Här ska vi klämma in både badkar (vänster) och en dusch (höger). Spännande!


Här är lilltjejens klädkammare, som blir riktigt rymlig. En inspektionslucka längst in och rören är för en radiator.


Grabbrummet.


Stortjejens rum, med gott om vinklar och vrår.


tisdag 22 januari 2013

Innerdörrar

Lördagens spionage visade också att ett knippe innerdörrar har levererats.

I Trivselhus standard ingår sju dörrar att välja bland, från Dooria/Kungsäter, enligt bilden nedan. För oss blev valet enkelt; en helt slät dörr, Polar 9000. Enkel att rengöra, utan dammsamlande krusiduller. Den har en massiv kärna av spånskiva, som gör dörren stabil och ljuddämpande.

Vi avviker dock från våra egna riktlinjer då det blir pardörrar mellan entré och kök, som kommer att vara glasade och förmodligen både svåra att göra rent och dammsamlande...





söndag 20 januari 2013

Parkettgolv

Byggarna var på plats vid huset igår. Det hade även dykt upp en målare. Eftersom vi inte kan/får gå in i huset hur-som-helst så fick vi nöja oss med att kika in genom fönster.

Fönstertittandet kunde bekräfta att den där andra leveransen landat då lådor med vårt golv låg staplat i vardagsrummet. Vi gissar att målaren har börjat med övervåningen (spacklar?) då han inte gick att se genom rutorna.

Vi kommer att ha trägolv i hela huset, bortsett från där det blir klinker förstås. Det blir ekparkett från Kährs.

I Trivselhus standard ingår "Ek Heidelberg", ett trestavigt mattlackat golv. Man kan även välja ett golv i ask.

Vi kommer att lägga Heidelberg på övervåningen. I bottenplan, där det är stora öppna ytor, kände vi att det kunde bli "stökigt" med ett trestavigt golv. Där har vi därför valt "Ek Verona", tvåstav, mattlackad. Detta tillval kostar 150 kronor/kvm.

Vi hade gärna valt ett enstavigt golv, och "Ek Hampshire" fanns som tillval för att uppfylla en sådan önskan. Där var dock kostnaden 410 kronor/kvm, vilket blev svårt att motivera...



Heidelberg


Verona


fredag 18 januari 2013

Inköpslista: mediaväggen

Här är de prylar som jag hoppas ska fungera för att färdigställa mediaväggen.

Först ut; ramar från serien Exxact, från Schneider Electric. Behov: 1 st 3x2, 3 st 1x2 och 4 st 1x1.


Blindlock från samma serie, 12 st med "snäpp" (bilden) och 4 st med skruv.


Den magiska HDMI-kabeln från svenska Supra, med det kryptiska namnet Met-S/B. Som synes kan själva kontakthöljet avlägsnas och kabeln kan då dras genom ett 20 mm VP-rör. Jag hoppas det räcker med en på 8 meter till projektorn, men det kan bli tajt. Och så blir det en på 2 meter för TV...


Kontakter/terminaler för att ansluta högtalare. Dessa ska monteras i ovan nämnda blindlock. Jag behöver endast 14 par. Dessa köps med fördel från UK via eBay, för att få en human kostnad.


Slutligen behövs ett okänt antal meter högtalarkabel. Även den blir från Supra, Classic 2.5H. Bokstaven H står för att kabeln är flamskyddad och halogefri, och särskilt anpassad för installationer i vägg och tak.


tisdag 15 januari 2013

Utomhusbelysning; ny inriktning

De tidigare planerna för hur utearmaturerna skulle se ut fick gå i graven. Det kändes inte rätt för huset.

Vi skrev också tidigare att el för utebelysningen är framdragen på fel plats.

Båda dessa saker verkar nu lösa sig till det bästa. Trivselhus gav vår elektriker grönt ljus för att dra elen dit vi vill ha den så nu hamnar utebelysningen där den ska vara, bortsett från höjdfrågan som man fortfarande kan filosora kring.

Och vi har hittat en ny kandidat för armaturer. Det är herr Valter, som precis som tidigare kandidat kommer från Clas Ohlson. Den har stilen av den populära dubbelspotten men den är mycket större, stor som en hushållsrulle med sin höjd på 30 cm och en diameter på 9 cm, vilket gör sig bra på vårt hus. Ljuskälla är två GU10 (blir förstås LED) och priset är överkomliga 299 kronor.

Det blir två svarta vid garageporten, en svart på sidan (bilden nedan) och sedan blir det två vita på baksidan, där vi har tänkt måla vitt.

Ingen vid ytterdörren? Nej, efter diskussioner med Trivselhus så stryker vi den och det blir istället två downlights inbyggda i det entrétak som ska byggas. Vi tror det blir en bättre lösning.




måndag 14 januari 2013

Inte underhållsfritt i hemmet

Det mest intressanta i fredags var förstås att se hur "mediaväggen" i vardagsrummet har tagit form. Elektrikern har lyckats riktigt bra att få till det efter mina önskemål (se skiss här). Det blev inte exakt de mått och placeringar jag tänkt mig men förhoppningsvis ska det bli bra ändå.

Elektrikern tyckte nog att det var lite "lagom roligt" att få göra detta. Vår dialog lät ungefär så här:
-Vet du hur många apparatdosor det är i den här väggen?
-Hum, nej?
-21 st! Det är rekord för mig i en vägg av den här storleken!

Men jag hoppas att alla mina funderingar, och att elektriken kunde göra verklighet av dem, resulterar i en snygg installation utan en massa kablar överallt.

"Slutfinish" ingår dock inte här, så nu stundar en beställning från elbutik.se med diverse prylar för att kunna göra klart detta efter inflytt.




lördag 12 januari 2013

Många VP-rör blir det

Elektrikern börjar bli klar med sitt initiala jobb i vårt hus. Det var bara lite tråddragning kvar. Sedan kommer han tillbaka senare för att göra de slutliga installationerna.

Elskåp till vänster, mediaskåp till höger. I de gula dosorna ovanför ska det bli styrning/övervakning av pumpbrunnen och sedan var det en sak till som skulle hamna där, men minnet sviker.


I klädkammaren på bottenplan hamnar det en VP-motorväg från el- och mediaskåp. Från det senare går det ett 20 mm VP-rör till varje data- eller TV-dosa och det blir ju sammantaget några rör...


Här hade Trivselhus, i fabriken, dragit fram rör för LED-spottar i fönstersmygen men de två yttre hade hamnat fel, så elektrikern fick flytta dem. Han passade också på att borra upp hålen så att det faktiskt går att installera spottarna sedan. (Lite tajt att installera i 16 mm-hål.)


Slutligen, en titt på "röris" arbete med golvvärmesystemet.


fredag 11 januari 2013

En studie i fönster, vindsplan

Idag blev det en snabbis till bygget för att träffa elektrikern och överlämna styrning med mera för att få pumpbrunnen i drift. Prylarna har varit inlåsta i ladan sedan NCC lämnade dem i vår vård.

Självklart passade jag på att ta en titt invändigt för att se vad som har hänt. Vi börjar på vindsplan där det var intressant att se hur det har blivit när takfönstren öppnat upp i innertaken.

Det här är badrummet, där det sitter två 8/10-fönster.


Här är de större 8/14-fönsterna i entrén. Jag passade på att fråga hur mycket kroken för taklampan pallar med (röd dosa i bild). 15 kg skulle det hålla för, så det ska väl räcka!


Sovrum till stortjejen, också två 8/10-fönster.


Samma sovrum sett från andra hållet, klädkammare rakt fram.


Lilltjejens sovrum. Inga takfönster. Hon får nöja sig med två i gaveln.


Och så får hon också en lucka upp till vinden.


Grabbrummet. Här blir det ett vanligt fönster och sedan ett i takkupan.


Samma rum sett från andra hållet. Uttag för el, tele och data på plats.